Besiktning av bilen

Alla bilägare måste besikta sin bil en gång om året, förutom om du äger en helt ny bil. Då ska du först besikta den efter tre år, sedan två år efter detta och därefter en gång per år. Skulle du inte besikta din bil i tid kan du få körförbud med den bilen.

Vad innebär en besiktning?

En besiktning innebär att din bil kontrolleras ordentligt för att se så allting fungerar som det ska. Det finns bilar som har seriösa brister vilket betyder att de kan vara körfarliga och inte bör användas ute i trafiken. Skulle din bil ha några brister kommer detta synas när den besiktas och kan därefter åtgärdas. Efter felen åtgärdas måste du skicka ett intyg som visar detta till Transportstyrelsen så de kan anmärka att bilen är godkänd. Går din bil igenom besiktningen behöver du inte oroa dig för något utan kan fortsätta köra den som vanligt.

Var besiktas bilen?

Fordon som är registrerade här i Sverige ska besiktas här i Sverige. Om du tagit med dig bilen utomlands under en resa som räcker över 6 månader måste du registrera samt besikta bilen i det landet.