Fel du kan åtgärda själv

Ifall någonting på din bil går sönder är det viktigt att detta fixas så snart som möjligt. Det bästa är att lämna in bilen på en bilverkstad för att låta professionella personer ta hand om problemet. Men det finns ett antal saker som inte är särskilt svåra att fixa själv. Här kommer några av sakerna du kan göra själv, i alla fall om du har lite kunskap om bilar.

Däckbyte

Att byta däck på bilen är något de allra flesta bilägare kan göra själv. Allt du behöver är nya däck samt en domkraft. Det gäller dock att du är lite försiktig när du använder domkraften. Det finns nämligen artiklar hos Aftonbladet som informerar om flera olyckor som skett i samband med domkrafter. De har vikt sig och folk kan ha skadat sig. Men tar du det försiktigt för allting gå bra.

För att byta däck på din bil ska du börja med att lossa alla bultar. Sen hissar du upp bilen, tar bort bultarna och lyfter bort däcket. Därefter sätter du dit reservdäcket, eller det nya, och skruvar fast det. När du sänkt ner bilen till marken igen ska du dra åt bultarna så hårt du bara kan.

Byta ut lampor

En annan sak du som bilägare kan fixa själv är trasiga lampor på bilen. Det är farligt och olagligt att köra med trasiga lampor. Det rekommenderas därför att du byter ut de så snabbt de går sönder. Detta är något du i de flesta fallen klarar av själv. Dock finns det vissa nyare bilmodeller som kräver att du har specialverktyg. Dessa verktyg är inte något som vanliga personer äger vilket kan innebära att du måste lämna in bilen till verkstaden.

Byta broms

Skulle bromsarna på bilen gå sönder eller inte fungera som de ska måste du byta ut dessa omgående. Det är nämligen livsfarligt att köra runt i en bil med bromsar som inte fungerar, så undvik detta. Om du har kunskap om bilar är detta något du kan göra själv, i alla fall om du äger en äldre bilmodell. Men skulle du känna dig osäker är det rekommenderat att du lämnar in bilen istället. På så sätt behöver du inte oroa dig för att du gör något fel.