Varningsljus på bilen

Ibland kan det vara av stor vikt att ha varningsljus på bilen. Det är helt enkelt ingen slump att vägtransportledare, lastbilar, bärgningsbilar och flera andra har starka orangea lampor som blinkar vid vissa tillfällen. Här berättar vi mer om varningsljus på bilar.

Montera externa varningsljus

Det finns flera externa varningsljus och ljusramper som kan monteras på bilen. Vissa av dem ser ut som klassiska saftblandare med orange ljus, andra är platta och har ett mer blixtrande ljus. Att montera externa varningsljus brukar inte vara speciellt svårt och något som kan vara bra att veta är att alla faktiskt får ha orange ljus på bilen om man är ett hinder på vägen.

Bilens inbyggda varningsblinkers

I regel behöver man inte extra varningsljus på en vanlig personbil eftersom bilen har inbyggda varningsblinkers som ska vara funktionella. Om man blir stående på en väg och står illa till slår man på de här blinkersen så man syns tydligare. Det är särskilt viktigt om det är mörkt ute.

När ska varningsljus användas?

Alla olika former av varningsljus ska användas när man är eller kan vara ett hinder i trafiken. Man kanske står stilla med en punktering, man kanske måste köra långsamt på grund av ett fel med bilen, eller så har man extra lång eller bred last. Vissa slår också på varningsljus vid bogsering, och man kan också slå på dem för att påkalla uppmärksamhet.

Lösa varningsljus

Förutom fasta varningsljus samt varningsblinkers finns det också olika former av lösa ljus som kan vara bra att ha. Ett bra alternativ kan vara så kallade magnetiska varningspuckar. De har en lång livslängd batterimässigt. De lyser i flera timmar när de tänds, och de flesta puckar kan ligga i bilen i upp till tre år innan de behöver laddas igen.

En stor fördel med varningspucken är att den kan läggas på marken för att lysa upp om man behöver extra ljus samtidigt som man syns bättre. Pucken kan också förstärka inverkan av en varningstriangel. Något många gillar är att varningspuckar kan fästas på bilens tak, på sidan av bilen eller liknande. Dessutom kostar de inte så mycket pengar.