Ta körkort

För att det ska vara lagligt för dig att köra bil måste du självklart ha körkort. Det finns dock en del undantag, som på folkracebanor och inhängande områden. Men vill du köra på dessa platser utan körkort måste du ändå kunna visa att du har kunskaper i att köra bil.

Trafikskola eller privat?

För att ta körkort väljer de flesta att skriva in sig på en trafikskola. Men det är även möjligt att läsa teorin och övningsköra privat. Vilket alternativ som är bäst måste du själv avgöra.

Kostnad

Kostnaden för att ta ditt körkort kan variera en hel del. Skulle du välja att övningsköra privat och läsa teorin hemma kan du ta körkort relativt billigt. Men skulle du istället behöva ta teorilektioner och körlektioner kommer kostnaden bli betydligt högre. Priserna för lektionerna kan dessutom variera mellan olika trafikskolor. En sak som du däremot inte kan påverka är avgifterna hos Trafikverket för fotografering och prov. Ett tips om du känner att du behöver några lektioner på en trafikskola är att gå en intensivkurs. Det kan vara lite billigare.

Proven du måste klara

När du känner dig säker på att du kan allting är det dags att ta proven. Du måste bli godkänd på ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Det teoretiska provet består av flera frågor, frågor som kan handla om allt inom körning och trafiksäkerhet, till exempel vad olika skyltar betyder, om däcktryck och liknande. Du får endast ha några få fel på ditt prov, annars kommer du inte bli godkänd och måste ta om provet senare.

Den praktiska delen av provet är uppkörningen. Du kör tillsammans med en en person som dömer din körning.